Mobilya Hammaddeleri

Sunta yani Yonga Levha Nedir?

sunta ve yonga levha arasındaki fark ve benzerlikleri
sunta ve yonga levha arasındaki fark ve benzerlikleri

Birçok mobilyanın hammaddesinde tercih edilen “Sunta” “Suni” ve “tahta kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan sunta kelimesi günümüzde ürünün gerçek tanımı olan “yonga levhanın” yerini almıştır. Gerçek isminin önüne geçmesinin nedeni ise ürünü ilk piyasaya sunan firmanın adının sunta olmasıdır. Sunta bir başka deyişle yonga levha diyelim,
odun talaşlarının sentetik karışımlar ve reçine ile defalarca preslenmesi aynı zamanda üzerine renk katmanının uygunlanmasıyla farklı renklerde ve karışımlara bağlı olarak farklı kalitelerde üretilebilmektedir. Suntanın diğer ağaç ürünlerine göre maliyetinin düşük olması akıllara dayanıksız olabileceğini getirmesi normaldir. Geçmişte ilk üretildiği dönemlerde teknolojinin günümüze kıyasla geride olması, maliyetler ve buna bağlı olarak suntanın neme dayanıksız ve kırılgan bir hammadde oluşu suntanın iyi olmayan bir hammadde olduğu algısını oluşturmuştur. Fakat günümüzde gelişen teknolojiyle üretilen sentetik karışımlar ve tüketicinin beklentisinin yükselmesiyle artık çok daha kaliteli yonga levhalar üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki karışımlar suntanın eskiye göre yanıcılığını oldukça düşürmüştür. Maliyetinin de bir takım diğer ağaç ürünlerine kıyasla düşük olmasıyla kullanım alanı oldukça fazladır. Suntanın nasıl üretildiğini ve kullanım alanlarını iki başlıkta incelemek gerekirse;

Yonga levha nasıl üretilir?

Sunta üretiminde istenilen özelliklerin sağlanması için seçilen ağaçlar kırıcı makinelerden geçtikten sonra talaş büyüklüklerine göre 2 ayrı sınıfa ayrılarak depolanır. Elde edilen bu talaşlar istenilen rutubet değerine kadar tutuldukdan sonra sentetik kimyasallar ve özel yapıştırıcılarla her bir katman ayrı olarak rutubete maruz bırakılır.
Eğer istenilen rutubet değerine ulaşılamazsa büyük fırınlarda bu değerler sağlanır. ilk katmanları preslerken ince talaşlı katmanlar kullanılır. Operasyon sonlarına doğru kalın katmanlar uygun basınç ve sıcaklık değerlerine maruz bırakılarak preslenir. Belirli bir süre bu basınç altında tutulan katmanlar istenilen soğuma süresine ulaşınca son halini alır. Ayrıca Üretilecek olan hammaddenin dokulu veya dokusuz olmasına bağlı olarak en sonunda katman en ince talaşlı katmandan da oluşabilmekte ve çeşitli zımpara operasyonları uygulanabilmektedir.

Hangi mobilya ürünlerinde yonga levha kullanılır?

Çeşitli kalitelerde, dokularda, renklerde, ebatlarda üretilebilen yonga levhalar birçok alan için kullanıma uygun olduğundan kullanım alanı çok fazladır. İnsanların yaşam alanında ofis mobilya masa takımlarında , banyo, dolap, komodin, yatak odası, mutfak, çocuk odası, bebek odası, kiler istiflemesinde, şifonyer, gardırop, karyola, baza ve koltuk takımı iskeletlerinde kullanılmaktadır. A kalite Yonga levhadan ürettiğimiz mobilya kategorisini incelemek için hemen tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir